### recurrence relation example

Follow

Vote

0

Unfollow

I'm working through the questions, and I think I found a mistake. In the recurrence relation the example is 5 months with 3 pairs of offspring per rabbit pair. The output is 19. That seems way to low. I might not be doing it right but my number of of spring is over 100. My simple math approach is even 5 pairs * 3 months = 15 rabbits from the first pair alone. Am I way off base?

from Ed Kabara
·
3 years & 300 days ago
·
0 followers
·
1 comment

It may be confusing that they start with month 1, not month 0. We start with 1 pair in month 1, and also 1 pair in month 2 by definition (you could say there are 0 pairs in month 0). Each month we add 3*(number of rabbits two months ago)+(number of rabbits one month ago). So month 3 is 1*3+1=4, month 4 is 1*3+4=7, month 5 is 4*3+7 =19.

Good Comment